Nádherná zoo ve Vídni stojí za návštěvu

Pokud máte malé děti, plánujete cestu do Vídně nebo prostě jen rádi navštěvujete zoologické zahrady, nabízí se možnost prohlédnout si krásnou zoologickou zahradu v zámeckém parku Schönbrunn.
Pavilon orangutanů

Honosí se titulem nejstarší existující zoologická zahrada na světě a již čtyřikrát byla zvolena nejlepší zoologickou zahradou v Evropě. Původní park se zvířaty založil v roce 1752 císař František Štěpán Lotrinský (manžel Marie Terezie) především proto, aby se mohl ukázat před svými urozenými přáteli. V roce 1906 zoo ohromila veřejnost - poprvé na světě se narodil slon africký chovaný v zajetí! O sto let později, v roce 2007, překvapila vídeňská zoo podruhé. Panda přivedla poprvé na svět mládě zplozené přirozenou cestou v zoologické zahradě.

Autem do Vídně

Při cestování autem do Vídně je vhodné využít garáže Park & Ride, umístěné na okraji Vídně. Za parkování zaplatíte 2,7 Eur za celý den, přičemž se posléze pohodlně dostanete veřejnou dopravou

téměř na místo (metro U 4 stanice Hietzing - Schönbrunner Tiergarten, tramvaje: 10, 58, 60, autobusy: 15 A, 51 A, 56 B, 58 B, 156 B). Další možností je bezplatné parkování přímo u zoo na ulici Seckendorff-Gudent-Weg. Nevýhodou je silný provoz ve Vídni a také je možné, že na volné místo na parkovišti bude nutné nějakou chvíli počkat.

Baroko a majestátnost 

Výběhy pro zvířata jsou v úzkém spojení s přírodou. Moderní pavilony se střídají s historickými barokními stavbami, které celému prostředí dodávají šarm a majestátnost. V historickém centru zoologické zahrady naleznete císařský pavilon z 18. století s restaurací a kavárnou, odkud můžete při šálku dobré kávy pozorovat pandy a africká zvířata. 

Ospalé koaly a vzácné pandy

Spící koala

V zoo žije asi 8500 zvířat (více než 700 živočišných druhů včetně bezobratlých). Největším lákadlem pro návštěvníky jsou koaly a pandy, které najdete hned vedle vstupu. Koala je kvůli své choulostivosti a potravní specializaci velmi zřídka k vidění v zoologických zahradách. V České republice na tohoto medvídkovitého vačnatce nenarazíte. Mládě pandy, narozené přirozenou cestou v zoo, dostalo jméno Fu Long a do dnešní doby se zde narodilo již více pandích mláďat. 

Korálové útesy plné života 

Mořský svět

Nevšedním zážitkem jsou akvária a terária
s překrásným korálovým útesem. Možná právě tady při pohledu zblízka pochopíte, jak jsou mořští živočichové krásní a plní života. Pavilon
s akvárii je prostorný a překvapí svými uličkami a různorodými živočichy. Kromě velkých korálových útesů zde objevíte malá akvária s magickými medúzami nebo rušný život mravenců
v průhledných teráriích. Dalšími lákadly jsou mohutní leguáni a při pohledu z vyhlídky v pavilonu můžete pozorovat nádherné růžové plameňáky. 

Růžoví plameňáci
Leguáni

 

 

 

 

 

 

Pavilon tučňáků připomínající tvar polokoule 

Tučňáci

Schönbrunnská zoo chová tři druhy tučňáků, a to patagonského, skalního a Humboldtového. Ve vnitřní části pavilonu mohou (nejen) milovníci tučňáků sedět na lavičkách a pozorovat je i několik hodin. Pavilon je vybaven reproduktory a návštěvníci se tak cítí v jejich těsné blízkosti. 

Tropický prales, orangutani a lední medvědi 

Nevšední zážitek poskytuje pavilon tropických ptáků a pavilon tropického pralesa, který připomíná džungli jihovýchodní Asie. Ve stromech zde visí kaloni, vypadající jako obrovské hrušky. V temné průchozí jeskyni netopírů vám jejich ševelící křídla občas zavadí o vlasy. V expozici orangutanů majestátně působí barokní stavba s knihovnou uvnitř. Pavilon pod názvem "Země Františka Josefa" poskytuje domov ledním medvědům.

Motto zoologické zahrady zní:

"Schönbrunn má být zoologická zahrada se šťastnými zvířaty."

A přesně tak i působí! 

 

Autor: Kateřina Kostrůnková | pátek 11.8.2017 20:00 | karma článku: 17,32 | přečteno: 589x